Kako jesti avokado
Kako jesti avokado kao sirovu namirnicu
Najjednostavniji način kako jesti avokado je posipanje prstohvatom soli i papra. Možete isprobati i druge začine poput paprike, kajenskog papra, balzamičnog octa ili limunovog soka. Avokado je brz način začiniti tako da ga narežete na komade i pokapate s malo maslinovog ulja, balzamičnog octa, papra i soli.
Avokado možete dodati i izmrvljenoj, pečenoj slanini i začiniti ga svježim začinskim biljem i začinima poput peršina, kajenske paprike, soli i obične paprike. Nadalje, jaja možete zamijeniti drugim sastojcima, poput tune, piletine, povrća i voća. Redovne namaze poput maslaca i margarina moguće je zamijeniti avokadom. Korištenje izmiksanog avokada kao namaza na tostu i sendvičima također dodaje dodatne vitamine i minerale u vaš obrok te maštovit način kako jesti avokado.
Guacamole bi mogao biti među najpoznatijim meksičkim jelima. Možete ga napraviti samo od avokada i začinskog bilja ili ga kombinirati s drugim izvrsnim sastojcima poput kukuruza, ananasa, brokule i kvinoje. Također, avokado može biti idealna zamjena u jelima koja koriste majonezu kao vezivni sastojak. Na primjer, od avokada možete raditi salate od tune, piletine ili jaja.
Avokado u salatama je izvrstan spoj. Istraživanja pokazuju da dodatne kalorije masti i vlakana u avokadu mogu dulje biti sitima, što može smanjiti unos kalorija u sljedećim obrocima. Budući da salate mogu biti malo kalorične, dodavanjem avokada može ih učiniti zasitnijim obrokom.
Kako jesti avokado u kuhanju
Ako tražite hranjivije jutarnje obroke i maštovite načine kako jesti avokado, pokušajte u svoj doručak uvrstiti avokado. Jedan od načina za to je napuniti pola avokada jednim jajetom i peći 15-20 na 220 ℃ dok se bjelanjak potpuno ne stegne. Ako uobičajenom jutarnjem jelu želite preokrenuti, ubacite malo avokada u umućena jaja. Jednostavno dodajte kockice avokada u jaja dok se kuhaju u tavi. Obavezno to učinite kad su jaja napola kuhana da izbjegnu izgaranje avokada i nastavite ih kuhati dok avokado ne postane topao. Ako više volite hladniji avokado, dodajte ga nakon što se jaja skuhaju i isključe sa štednjaka. Završite jelo prelivši ga malo isjeckanog sira i začinite solju i paprom po ukusu.
Još jedan izvrstan način kako jesti avokado, je u juhama. Avokado se može koristiti kao glavni sastojak za izradu juhe od avokada, ili komade ovog zelenog voća možete dodati u druge juhe. Mnogo hranjivih recepata za juhu koji uključuju avokado možete pronaći na mreži. U tim se juhama često može uživati rashlađena ili topla.
Avokado se također može peći na roštilju, što ih čini izvrsnim prilogom, posebno za meso sa roštilja. Jednostavno prerežite avokado na pola i izvadite sjeme. Prelijte polovice limunovim sokom i premažite ih maslinovim uljem. Stavite prerezanu stranu prema dolje na rešetku i kuhajte 2-3 minute. Na kraju ih začinite solju i paprom ili bilo kojim drugim začinom po vašem izboru.
Kako jesti avokado na slatki način
Kako jesti avokado u desertima? Avokado se može koristiti kao veganska zamjena za skraćivanje, maslac, jaja i ulja u pečenju. Ova zamjena može smanjiti sadržaj kalorija u hrani. Na primjer, 2 žlice (30 grama) avokada imaju samo 48 kalorija, u usporedbi s 200 kalorija za istu porciju maslaca. Osim toga, zamjena u avokadu je jednostavna, jer je 1 šalica (230 grama) ulja ili maslaca jednaka 1 šalici (230 grama) pasiranog avokada. Uz to, 1 jaje jednako je 2–4 žlice (30–60 grama) pasiranog avokada. Avokado se često koristi za izradu čokoladnih kolača, kolača, moussea i pudinga, jer će njegova zelena boja biti skrivena u boji tamne čokolade.
Smoothieji mogu biti savršeni obrok ili zamjena za grickalice. Avokado možete kombinirati sa zelenim, lisnatim povrćem poput kelja i voćem poput banane, ananasa ili bobičastog voća. Uz to, za napitak upakiran u proteine, pokušajte dodati proteinski prah, grčki jogurt ili mlijeko. Za brzi smoothie pomiješajte sljedeće: 1 zreli avokado, prepolovljen i bez koštica, 1/2 banane, 1 šalica (240 ml) mlijeka, 1/2 šalice (125 grama) grčkog jogurta od vanilije, 1/2 šalice (15 grama) špinata te malo leda. Mogućnosti su bezbrojne što se tiče smoothieja, a bezbroj recepata možete pronaći na mreži ili u specijaliziranim knjigama. Kako jesti avokado kao zdravu verziju sladoleda? Sladoled od avokada može biti zdravija i hranjivija opcija od običnog sladoleda. Može se napraviti kombiniranjem avokada, soka limete, mlijeka, vrhnja i šećera. Za lakšu opciju mlijeko i vrhnje možete zamijeniti bademovim ili kokosovim mlijekom, a šećer medom. Osim toga, ledeni skokovi od avokada ukusan su i osvježavajući način da se rashladite u vrućim danima.
Tagovi:
Više članaka
Kako bioklimatske pergole mijenjaju vašu terasu
Unikatna oaza udobnosti
U današnjem brzom svijetu, terasa često predstavlja mjesto opuštanja i bijega od svakodnevnih briga. U tom kontekstu, bioklimatske pergole unose novu dimenziju udobnosti, omog
Zlatni Nakit s Dragim Kamenjem: Kombinacija Elegancije i Sjaja
Zlatni nakit s dragim kamenjem ima dugu i bogatu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Još u drevnim civilizacijama, poput Egipta, Grčke i Rima, zlatni nakit bio je simbol bogatstva, moći i stat
Nevjerojatne činjenice o ljudskoj anatomiji
Mozak je jedan od najsloženijih i najfascinantnijih organa u ljudskom tijelu. Teži oko 1.4 kilograma, a unatoč svojoj relativno maloj veličini, kontrolira sve tjelesne funkcije i omogućuje nam razmišl